Κτήμα Παπαστάθη

Κτήμα Παπαστάθη

All about nuts

Image
Image
Εξερευνώντας τον κόσμο των φιστικιών
  1. Εξερευνώντας τον κόσμο των φιστικιών: 

Τα φιστίκια αγαπιούνται από πολλούς για τη μοναδική τους γεύση, τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και το γεγονός ότι ταιριάζουν γευστικά με τα πάντα. Αυτοί οι απολαυστικοί ξηροί καρποί καλλιεργούνται και απολαμβάνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, με κάθε περιοχή να διαθέτει τις δικές της ξεχωριστές ποικιλίες. Πάμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα διάφορα είδη φιστικιών παγκοσμίως, με ιδιαίτερη έμφαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

1. Φιστίκια Καλιφόρνιας:  

Η Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φιστικιών στον κόσμο. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στην Καλιφόρνια είναι το φιστίκι Kerman, γνωστό για το μεγάλο του μέγεθος, το μαυρισμένο κέλυφος και τον πράσινο πυρήνα του. 

           

2. Ιρανικά φιστίκια:

Το Ιράν έχει μακρά ιστορία στην καλλιέργεια φιστικιών. Οι δύο κύριες ιρανικές ποικιλίες είναι η Kalleh Ghuchi και η Akbari. Το φιστίκι Kalleh Ghuchi είναι γνωστό για το μακρόστενο σχήμα του και το σκούρο κέλυφος, ενώ το φιστίκι Akbari είναι μεγαλύτερο, με μεγαλύτερο άνοιγμα και θυμίζει στην όψη το φιστίκι Αιγίνης

                                   

Akbari   Kalleh Ghuchi

 

3. Τουρκικά φιστίκια:

Τα τουρκικά φιστίκια κυκλοφορούν σε διάφορες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των Antep και Siirt. Το φιστίκι Antep, επίσης γνωστό ως Gaziantep ή Antepfıstığı. Τα φιστίκια Siirt είναι μικρότερα σε μέγεθος και έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση.

   

Antep           Siirt

 

4. Ελληνικά φιστίκια:

 Η Ελλάδα φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας φιστίκια της. Οι ποικιλίες φιστικιών που υπάρχουν στην Ελλάδα προσφέρουν μια συναρπαστική γκάμα γεύσεων, υφών και οπτικών απολαύσεων. Οι μοναδικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες συμβάλλουν σε ένα ελαφρώς διαφορετικό γευστικό προφίλ από αυτό του εξωτερικού. Τα ελληνικά φιστίκια ξεχωρίζουν για την εξαιρετική γλυκύτητα, το ιδιαίτερο άρωμα και το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. 

Τα ελληνικά κελυφωτά φιστίκια είναι κατεξοχήν γνωστά για την ποικιλία Φιστικιών Αιγίνης ΠΟΠ. Είναι ελαφρώς μικρότερα σε μέγεθος με ανοιχτόχρωμο κέλυφος και στο εσωτερικό τους κυριαρχεί το έντονο ανοιχτό πράσινο και βαθύ κόκκινο χρώμα. Το δέντρο ανθίζει κυρίως στις αρχές Απριλίου και φτάνει στην ωρίμανσή του κατά τα τέλη Αυγούστου όπου ξεκινά και η περίοδος συγκομιδής τους

.        

Επίσης, καλλιεργείται ευρέως και η ποικιλία Ποντίκης η οποία φαίνεται να είναι παρόμοια με αυτά που καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια. Η συγκεκριμένη ποικιλία προέκυψε από την επιλογή σποροφύτων από σπορά φιστικιών της ποικιλίας Αιγίνης που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή δενδροκομίας κ. Κωνσταντίνο Ποντίκη. Από εκείνον μάλιστα πήρε και το όνομά της. Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και με λευκό-μπεζ κέλυφος. Η ψίχα έχει έντονο πράσινο χρώμα, γεγονός που τα καθιστά οπτικά ελκυστικά σε συνδυασμό με κόκκινες-μωβ αποχρώσεις στο περίβλημά της. Η ανάπτυξή του θεωρείται πιο όψιμη σε σχέση με την ποικιλία Αιγίνης καθώς ανθίζει περί τα τέλη Απριλίου και η ωρίμανση συντελείται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Fact: Τα κελυφωτά φιστίκια της ποικιλίας Ποντίκης είναι ιδανικά για να καταναλώνονται ψημένα, καθώς κατά τη διαδικασία ψησίματός τους απελευθερώνουν ένα μοναδικό ροζ χρώμα στο εσωτερικό τους. 

 

Μπορείτε να τα απολαύσετε ως σνακ, ενσωματώνοντάς τα σε μαγειρικές δημιουργίες και επιδόρπια. Ταιριάζουν με τα πάντα και μπορούν να συνοδεύσουν τόσο αλμυρές όσο και γλυκές συνταγές. 

Related products

Κελυφωτό Φιστίκι

 Όλη η απλότητα και η νοστιμιά του ελληνικού καρπού στα χέρια σας. Καλλιεργημένα με αγάπη, επιλεγμένα με προσοχή και χωρίς ίχνος επεξεργασίας, φροντίζουμε να σας παρέχουμε κελυφωτά φιστίκια υψίστης ποιότητας πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.

  • Κατάλληλο για Vegan
  • Ενδέχεται να περιέχει ίχνη από αραχίδα, φουντούκι, κελυφωτό φιστίκι και σουσάμι
  • Διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος
Τιμή €5,17

    Ψίχα Κελυφωτού Φιστικιού Φέτα

     Κομμένη στα δύο με το έντονο πράσινο χρώμα της να πρωταγωνιστεί, η ψίχα του κελυφωτού φιστικιού που παράγεται στις εκτάσεις μας συσκευάζεται και έρχεται στην κουζίνα σας έτοιμη να την απολαύσετε είτε απευθείας από το σακουλάκι είτε μέσα στις συνταγές σας.

    • Κατάλληλο για VEGAN
    • Ενδέχεται να περιέχει ίχνη από αραχίδα, φουντούκι, κελυφωτό φιστίκι και σουσάμι
    • Διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος
    Τιμή €7,70

      Ψίχα Ολόκληρη Κελυφωτού Φιστικιού Ελληνίκη

      Απελευθερωμένο από το κέλυφος του και αναδεικνύοντας την έντονη, γεμάτη χρώματα καρδιά του, το κελυφωτό φιστίκι παραγωγής μας προσφέρεται και σε μορφή ψίχας για την απευθείας κατανάλωσής του ή και τη χρήση του στις συνταγές σας.

      • Κατάλληλο για VEGAN
      • Ενδέχεται να περιέχει ίχνη από αραχίδα, φουντούκι, κελυφωτό φιστίκι και σουσάμι
      • Διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος
      Τιμή €8,70

        Σχόλια (0)

        Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρών

        Εγγραφείτε στο Newsletter μας

        Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και κερδίστε έκπτωση -10% στην πρώτη σας παραγγελία

        Εγγραφείτε στα Νέα και τις πωλήσεις μας

        Image

        Το Κτήμα Παπαστάθη είναι αφοσιωμένο στην τελειοποίηση της τέχνης της καλλιέργειας φιστικόδεντρων ενώ ταυτόχρονα κάνει σταθερά και ανοδικά βήματα στον τομέα επεξεργασίας και εμπορίας του προϊόντος.

        Ακολουθήστε μας

        Copyright © 2023, Fistiki

        Developed By

        Καλάθι αγορών

        Το καλάθι είναι άδειο.

         

        You can try some popular tags here:

        Λογαριασμός

        Λογαριασμός

        Δεν έχετε λογαριασμό;
        Δημιουργία λογαριασμού